
Melengető és fűszeres, indiai módon készült pörkölt csicseriborsóból

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Tartalmas tavaszi borsókrémleves: vitaminbomba fogás tele ízekkel

Mediterrán tésztasaláta semmi munkával: akár előző este is elkészítheted

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája

Csirkecomb pékné módra: a körettel és sörrel sül egybe

Tudod, hogyan készül a flat white vagy a cold brew? Kávérajongók kvíze
Ehhez a fogáshoz érdemes időt szánni a csicseriborsó áztatására és főzésére - sokkal finomabb lesz.
Az indiai ételekben - sok minden más mellett - a mártogatás a legjobb, a szószok és a lepénykenyér, na meg persze a büntetlen lehetőség a kézzel evésre. A masala szósz tejszínes, paradicsomos és nagyon fűszeres, akkor is, ha csirkével vagy paneer sajttal, esetleg, ahogy most is, csicseriborsóval készül. Mindegyik esetben nagyon jó dolog mártogatni, de ez a verzió talán a legjobb mind közül.
A csicseriborsó különleges állagának köszönhetően egyszerre lesz krémes és marad harapnivaló, így enyhén magába tudja szívni a szószt, nem csak bevonja, bele is ivódik a sok fűszer és íz. Ehhez viszont jobb, ha házilag főzzük a csicseriborsót és kivételesen nem konzervet használunk.
Chana masala

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm főtt csicseriborsó
- 1 darab hagyma
- 2 darab fokhagyma
- 2 evőkanál vaj vagy ghí
- 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál garam masala
- ízlés szerint só
- 400 gramm passata (passzírozott paradicsom)
- 1 deciliter tejszín
- friss koriander
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, majd vajon vagy tisztított vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a többi fűszert. Elkeverjük, beletesszük a főtt csicserit, felöntjük a paradicsommal és annyi főzővízzel vagy vízzel, amennyi egy-két ujjnyira ellepi. Alacsony lángon főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik, majd belekeverjük a tejszínt is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors